Sådan vælger du et godt domænenavn

For at få et website, skal du købe et domænenavn og have dit website (filer og billeder) hostet hos et hostingfirma.

Valg af domænenavn og SEO

Der har i mange år været en fordel ved at have et domænenavn med det søgeord du gerne vil ranke højt på inkluderet i navnet.
F.eks. www.vinduespudser-larsen.dk hvis du gerne ønsker at blive placeret høj på søgeordet ”vinduespudser”

Søgemaskinerne læser en bindestreg som et mellemrum, så med lidt kreativitet kan du lave dig et domænenavn, der indeholder flere søgeord.

Det er dog knap så brugervenligt at have et meget langt domænenavn fyldt med søgeord og værdien af søgeordet i navnet er blevet udvandet, specielt efter en opdatering hos Google i sidste halvår af 2012.
Her blev værdien tillagt et såkaldt eksakt match f.eks www.vinduespudser.dk nedskrevet, så værdien af navnet ikke gav mere værdi i forbindelse med ranking.

Til en virksomhed er det bedste domænenavn firmanavnet – ønsker du fordelen fra et domænenavn med et søgeord inkluderet, anbefaler vi at du vælger at lave 2 websites. Alternativt kan du købe 2 navne og pege dem begge på samme site.

Hedder vinduespudserens firma ”Larsen rengøring”, så ville det være mere hensigtsmæssigt at vælge navnet www.larsen-rengoering.dk frem for vinduespudser-larsen.dk
Grunden er, at det er vigtigt at brande firmaet og nogen af de bedste kunder kommer fra personlige anbefalinger – en tilfreds kunde vil anbefale Larsen og fortælle familie og venner, at Larsen rengøring gør et godt job. Når familie og venner søger efter Larsen skriver de Larsen rengøring i søgemaskinerne, ikke vinduespudser Larsen.

Alt offline marketing vil også være med ”Larsen rengøring” logo og adresse, så det er meget vigtigt at kunderne kan finde firmaet online -og ikke et eller andet underligt domænenavn, som kun er lavet i et forsøg på at komme højt i Google.

.dk, eller .com – hvad skal jeg vælge ?

Der findes mange typer af domain endelser og det anbefales at du vælger et .DK hvis din forretning er tilsigtet Danske kunder. Udvider du til et andet land, kan du købe et nyt ekstra domain til det land, med en land specifik endelse.
Grunden er, at Google tillægger et .dk domain mere værdi overfor Danske brugere, når de søger, frem for f.eks et .SE.(specielt i lokale søgninger)
Kan du ikke få det navn du ønsker med .dk endelse, kan du vælge en af de mange andre muligheder, men husk der kan være ulemper ved at en variant af et .dk eksisterer i forvejen. En del trafik vil muligvis ende der, frem for hos dig. (hvis en anden virksomhed allerede ejer www.larsen-rengoering.dk og du f.eks vælger www.larsen-rengoering.info)
Af gode alternativer findes f.eks .info .net .biz .eu .org  .com osv.

Vælger du et alternativ til et .dk domæne, hvor du har dansk indhold på, kan du i Google Webmaster værktøjet fortælle Google, at det er Danskerne du henvender dig til. (under opsætning)

Hvor køber man domænenavnet?

Et domainnavn kan købes hos alle de hostingfirmaer, der er godkendt som registrator hos Dk hostmaster, der varetager vedligeholdelsen og administrationen af de Danske navne.
Man ejer ikke navnet ved et køb, man køber retten til at bruge det, brugsretten koster hvert år kr. 90,00.

Typisk køber man sit domainnavn på samme tidspunkt, som der vælges webhosting løsning.
Der er et hav af udbydere i Danmark og det er svært at vejlede til valg af god hostingudbyder.
Hvem du skal vælge afhænger meget af, hvad det nye website skal benyttes til og hvordan det bliver kodet.

Et webhotel til 50 kroner om måneden er fint til et lille almindeligt website kodet i html.
Skal du have en webshop, med mange produkter og stort antal besøgende hver dag, kan det være en fordel at vælge en noget dyre løsning.

De billigste udbydere kan have den ulempe, at de er en anelse langsommere til at vise dit website og det kan give problemer med trafikken, hvis du får rigtig mange besøgende.

Service og support er naturligvis også knap så god ved de billigste udbydere – det er logisk, de skal holde omkostningerne nede og support er dyrt.
Dog har de billigste udbydere generelt udmærket support i Danmark.

Priserne svinger fra 9 kroner pr. måned + moms til flere hundrede kroner pr. måned.
Forskellen ligger ofte i hastighed på serverne og funktionaliteter / muligheder samt mængden af trafik inkluderet.(hvor mange besøgende du max må have pr. måned)

Hvor meget plads og trafik ?

Skal du bare have et mindre iværksætter website online, er de mindste webhotel pakker helt fint. Et website fylder sjældent mere end et par hundrede megabyte og trafik bliver meget sjældent ret voldsomt typisk 50-200 besøgende pr dag.
Da de fleste besøgende kun læser lidt af et samlet website, vil 100 besøgende pr. dag ikke forbruge ret meget trafik.
15 Gb kan ofte række til 700-1.000 unikke besøgende pr dag, alt efter hvor tung et site du har (store billeder etc.)

Forventer du langt flere besøgende hver dag -eller tilbyder du f.eks. at der kan downloades noget fra dit site, kan det være en god ide at vurderer om den trafikmængde de billige hoteller inkluderer pr måned, er nok.
Langt de fleste websites bruger langt under de grænser som f.eks Simply har i deres billige pakker. En del udbydere har ”Fri trafik” men nærlæser du deres salgsbetingelser, er der ofte en grænse alligevel.

Vi kan anbefale følgende udbydere:

Til et mindre statisk website kodet i html, f.eks et firmasite for en iværksætter:
Gigahosting.dk
Simply.com
One.com

Top hastighed og høj service:

Dandomain.dk
Scannet.dk

WordPress og mysql databaser

Er dit nye website baseret på et CMS system, der har alle sider og billeder i en database f.eks det populære wordpress, kan du opleve at dit site bliver uhensigtsmæssigt langsomt på de billige hosting løsninger – specielt hos one.com.

Grunden er, at de billige løsninger betyder, at dit website hostes på en server med rigtig mange andre websites og der på visse tidspunkter af dagen derfor kan opstå kapacitetsproblemer.
Database håndtering kræver meget serverkraft og det anbefales derfor, at udbydere til den slags sites vælges med ekstra omhu.

Vi har oplevet god performance med wordpress hos Simply.com, trods deres lave priser.
Installerer du WP-super cache som plugin, kan du i mange tilfælde opnå endnu bedre hastighed.