Hastighedsoptimering

I Danmark er hastigheden på internetforbindelser skudt kraftigt i vejret de sidste år og forbrugerne er blevet tilvænnet hurtige loadtider og minimal ventetid ved streamingtjenester.
Det betyder, at et langsomt website vil tabe kunderne i langt højere grad i dag end fra få år siden.

Vi tolererer ikke ventetid længere og derfor er det nødvendigt, at dit website lever op til forventningerne og loader hurtigt.

SEO og hastighed

Google har udmeldt at hastigheden anvendes som et rankingsignal, dog ikke et særligt vægtet signal, men det har indflydelse -og det er på flere måder.

Hastigheden i sig selv har muligvis en lav prioritering som signal, men hastigheden påvirker også andre områder som Google måler på og her vil et hurtigt website opnå bedre resultater f.eks. mht. bounce, tid på siden og antal besøgte undersider.

Derfor vil det være en god investering, at se nærmere på optimeringen af dit websites hastighed.

Hvad kan optimeres?

Alt efter hvilke CMS du anvender vil måder at optimerer på være forskellige, men det er de samme områder du skal se nærmere på.

Komprimering af filer og brug af cache

Dine filer kan meget ofte komprimeres, så de kan hentes hurtigere af browseren. Her kan du se nærmere på komprimering af CSS, scripts, HTML og billeder (læs længere nede om billederne)

I mange tilfælde giver det også mening at loade dele af filerne efter dine HTML filer, så sitet vises hurtigere for brugeren.
Det kan dog give udfordringer da opbygningen af sitet i visse tilfælde kræver en del CSS for at kunne blive vist korrekt og det samme gør sig gældende med scripts.

Cache vil kunne vise statiske HTML filer overfor brugerens browser kontra generering direkte fra databasens .php filer konstant -og det giver færre kald til din database og dermed et hurtigere site.

De statiske sider skal kun laves én gang i løbet af en valgt cachperiode frem for ved hvert besøg og det frigør store ressourcer på din server.

Til de fleste CMS kan du hente et plugin, der tager sig af cach og levering af statiske sider -ofte vil de plugins også kunne hjælpe med komprimeringen af CSS og scripts og eventuelt mange andre ting.

Komprimering af billeder

I mange tilfælde udgør billeder en stor del af den data browseren skal hente og derfor er der meget tid at hente på at komprimere dine billeder mest muligt.

Sørg for billederne er skaleret til den helt korrekte størrelse, de skal anvendes med og benyt et program til at komprimere dem.
Der findes mange programmer og de fleste kan komprimerer billeder med op til 20% ekstra uden det er synligt.
Der er både onlineservices til manøvren og fine gode plugins.

Optimer din database

Benytter du et CMS vil du også have en database tilkoblet hos din lokale host. Den vil langsomt blive fyldt op med data og des mere du ændrer og tilføjer gennem tiden, des langsommere bliver den teoretisk, hvis du ikke renser den.

Derfor vil der være lidt at hente på hastigheden ved at optimerer databasen med jævne mellemrum.

Der findes forskellige programmer / plugins, der hjælper dig med den del og de er ofte gratis i brug.

Des langsommere server, des mere kan du vinde ved optimeringen.

CDN – Lig filerne på flere servere

Har du internationale besøgende eller et website med mange billeder / tung trafik?

Så er CDN værd at overveje.

Det er meget forskelligt hvad du kan opnå og det afhænger en hel del af dit setup mht. hosting og CMS samt hvor i verden dine brugere kommer fra og hvor meget trafik dit site trækker.

Der findes flere udbydere med servere i DK og betaler du for det, vil du hos f.eks. cloudflare kunne få kontrol over hvilken server dine filer feedes fra.

Kører du en gratis cloudflare, vil dine filer muligvis blive hente fra forskellige servere, alt efter tidspunkt på dagen og load. Her kan det anbefales at vælge en betalt løsning, hvis du har mange brugere fra et bestemt land, så du kan vælge hvor der feedes fra.

Der kan være mange fordele ved et CDN setup ud over hastighed f.eks. beskyttelse mod angreb, balanceret load, så dit site ikke går ned, firewall og meget andet.

Google pagespeed og værktøjer

Google har lavet et værktøj, der har til formål at guide dig i den rigtige retning.

Her viser værktøjet hvilke muligheder du måske burde overveje at se nærmere på, for at få klemt mere hastighed ud af dit site.

Når forslag vises, vises også en score fra 1 til 100. Her bør du være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis betyder dit website er hurtigst når du opnår en 100 / 100 score kontra 85 / 100.

Google pagespeed er lavet mhb. på forlag til forbedringer, men det er ikke alle forslag det altid giver mening at følge -eller som kan implementeres i praksis.

Du bør derfor kun anvende redskabet som en vejledning og teste hastigheden i praksis (mål den) frem for at stirre dig blind på en score.

Et fint værktøj til at måle hastigheden er pingdom tools, der kan sættes op til at måle fra en Svensk server.

Pingdom kommer også med forslag til forbedringer.

Af andre værktøjer kan vi nævne Gtmetrix.com og webpagetest.org som begge er i den bedre ende.

Webpagetest benyttes typisk af de erfarne inden for hastighedsoptimering, da det tilbyder en række avancerede opsætningsmuligheder.