Google AdWords
AdWords er de små tekstannoncer, du ser i højre side af Google, når du søger. For nogle år siden begyndte de også at komme helt øverst.
Tekstannoncerne betaler man for at få vist, og der betales kun, hvis der klikkes på en annonce = PPC.
AdWords giver helt nye hjemmesider mulighed for at få del i søgetrafikken på Google ,inden de begynder at ranke højt af sig selv (med SEO-hjælp, naturligvis).
Annoncerne kan også benyttes som supplement, og brugt på den rigtige måde kan de være en rigtig god forretning.
Ligesom Google Analytics giver AdWords mulighed for sporing, så man kan se, præcist hvilket søgeord der blev benyttet, før der blev klikket på en annonce.
Google AdWords har også integreret et displaynetværk, som er et netværk af hjemmesider, der stiller annonceplads til rådighed. Her kan du også få din tekst eller billedeannonce vist mod betaling pr. klik.
Det er muligt at integrere AdWords med analytics-kontoen, så alle oplysninger kan ses samlet på et sted.
Læs mere om opsætning af AdWords med eksperthjælp her.
Google Adsense
Vil du tjene penge på at vise annoncer for andre hjemmesider på dit website?
Det er muligt med Google Adsense. Og det foregår på den måde, at der bliver lagt en kode ind på dit website, som fortæller, at en annonce fra en anden hjemmeside skal vises på din hjemmeside.
Når der klikkes på annoncen, modtager du et beløb.
Læs mere om Adsense hos Google her
Google Analytics
Forkortes ofte GA og er et analyseværktøj, som Google stiller gratis til rådighed.
Værktøjet benyttes inden for SEO til et hav af målinger, på baggrund af hvilke der konkluderes og optimeres.
Man kan opsætte Google Analytics til at vise, nøjagtig hvilke søgeord dine kunder brugte i Google, før de kom til din hjemmeside og købte.
Herefter ved du helt præcist, hvilke ord og sætninger det er en fordel at ligge højt på i Google. (Kaldes målsporing.)
Tilmeld dit site til analytics her
Googlebots
Google har software, der gennemsøger en hjemmeside; og når Google kommer forbi en hjemmeside, siger man, at hjemmesiden har besøg af en Googlebot.
Ordet antyder, at det er en robot, der kommer og roder rundt på hjemmesiden, og begrebet er da også opfundet i et forsøg på at forenkle forståelsen af den proces, der bliver sat i gang, når Googles software besøger en hjemmeside.
Der er med andre ord tale om en pædagogisk forklaring på, hvad der sker, når Googles software kommer forbi en hjemmeside og henter data for at beregne, hvor et website skal placeres i søgeresultaterne.
Googles bot ”crawler” igennem en hjemmeside og finder de data, som skal bruges, og derefter “indekserer” Googles software de indsamlede data.
Selvom Googlebotten har været på ens hjemmeside (det kan man se i sit statistikprogram), er det ikke sikkert, at den har indekseret alle undersiderne.
Kan botten ikke finde hoved og hale i en hjemmeside, f.eks. fordi der linkes uhensigtsmæssigt mellem undersiderne, ja, så vil siderne ikke blive indekseret og komme med i indekset (resultatoversigten).
Fra en ny underside uploades, vil der gå nogen tid, før Google-botten opdager den nye side og henter data ned for derefter at indeksere den og vise den i resultatoversigten.
Hvor længe der går, varierer. Men en hovedregel er, at jo højere pagerank dit website har, desto mere holder Google-botten øje med, om du lægger nye sider op og/eller retter i de gamle.
Google søgeord
Søgeord kaldes på engelsk keywords.
Søgeordene er de ord, et website optimeres til at ranke højt på. Det kan være ord, som købsorienterede surfere skriver, når de søger efter et produkt, eller som informationssøgende brugere benytter i jagten på information.
Benyttes de helt rigtige søgeord, og optimeres et website korrekt, vil det få et website til at ranke højt i søgemaskinerne, når der netop søges på netop de ord.
De korrekte søgeord er essentielle for hele SEO optimeringen. Vælger man de forkerte ord, optimeres hele websitet til at ranke højt på nogle ord, der i sidste ende ikke vil bidrage til omsætning via websitet.
Når der arbejdes med søgeord, arbejder man både med enkelte ord, sammensatte ord, begreber og såkaldte “long tail keywords” der består af en række ord; det kan f.eks. være ”billigste SEO firma i Århus.”
Brede søgeord er de ord, der dækker over begreber f.eks SEO.
Som udgangspunkt vil det altid være meget svært at få høje placeringer på de brede søgeord, da konkurrencen ganske enkelt er for stor (alle andre vil også gerne ligge højt på dem).
Grunden er at de brede søgeord har voldsomt mange søgninger.
Det anbefales derfor, at man i første omgang stiler efter mindre brede sammensatte ord eller sætninger, som vil give langt bedre muligheder for gode placeringer.
Eksempel:
Frem for at gå efter at ranke højt på “SEO” kunne det i første omgang være en god idé at gå efter “SEO guide”.
Google opdatering
Googles algoritme, der begregner hvor et website skal placeres i søgeresultaterne, ændres og optimeres konstant. Og Google er da også blevet gode til at informere om ændringer, og om hvad ændringerne betyder i forhold til søgeresultaterne.
Informationerne kan dog godt være formuleret temmelig kryptisk. Så der skal læses mellem linjerne, hvor Google ikke sjældent kommer med et vink med en vognstang.
Et godt eksempel på den lidt mystiske måde Googles forklaringer ofte kommer på, er kommunikationen omkring den store opdatering som omtales Penguin.
Ugen før den store Penguin-opdatering kom en lille notits på Twitter om, at Google netop havde lavet en opdatering, der ændrer algoritmens tilgang til links og ankertekster.
Ganske få nåede at interessere sig synderligt for den opdatering. For ugen efter udsendte Google en pressemeddelelse om en ny og meget stor opdatering, der havde til formål at nedgradere placeringer for hjemmesider, der benytter sig af spammy tekst i content og linker ud til irrelevante sider.
Den store opdatering overskyggede totalt den lille opdatering. Men det var faktisk den lille opdatering, der havde langt den største betydning.
I dag kaldes de to opdateringer samlet for Penguin-opdateringen – og selvom det faktisk er to forskellige opdateringer, tror de fleste, at det er én og samme opdatering. Hvilket gør forvirringen total.
Yderst smart strategi til sløring af hvad opdateringen faktisk gik ud på.
Du kan følge med i opdateringerne fra Google ved at følge John Mueller (head of webspam team) på Twitter og ved med jævne mellemrum at besøge Googles webmaster central blog.
Google Plus
Google har lanceret sit eget sociale netværk, som dog ikke længere er integreret i søgeresultaterne.
Det er nu muligt at “plusse” en hjemmeside og på den måde vise, at man synes godt om den; som en slags stemmesystem.
Det kræver dog, at såvel hjemmesiden som brugeren, der vil ”plusse,” har en konto.
Googles webmasterværktøj
For at gøre det lettere for webmastere og alle andre at følge udviklingen af forskellige tiltag onpage har Google udviklet et online-værktøj, Google Search Console (forkortet GSC), hvor forskellige informationer relateret til f.eks. placeringer i Google kan overvåges.
Værktøjet er fantastisk og giver informationer om et væld af variable, der kan benyttes til at analysere fremgang og tilbagefald i Googles søgemaskineresultater.
Googles webmasterværktøj er gratis at benytte og kan bl.a. vise dig:
- antallet af indgående links
- hvordan der linkes rundt internet på websitet
- placeringer i Googles søgeresultater, som gennemsnit.
- hvilke sider, der er indekseret.
- hvor ofte Google botten har været forbi websitet for at hente data
- om Googlebotten støder på fejl
Derudover er der en del nyttige funktioner som f.eks. muligheden for at bestemme, om websitet ønskes vist med eller uden www foran domænenavnet og meget mere.
Opret GSC til dit website – tilmeld her.